РУГИПП НА 13. МЕЂУНАРОДНОЈ РАДИОНИЦИ LANDNET-а У СКОПЉУ

27.05.2022
image

В.д. помоћника директора за међународне пројекте, фондове и донације Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Јасенко Нединић учествује на 13. међународној радионици LANDNET-а и Организације за храну и пољопривреду за Европу и Централну Азију (FAO REU). Радионица се одржава у Скопљу (Сјеверна Македонија) од 25.-27. маја 2022. године, у организацији Грађевинског факултета Универзитета Свети Ћирило и Методије из Скопља, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде и Делагације Европске уније у Републици Сјеверна Македонија.

Циљеви овогодишње радионице су: обнављање регионалне сарадње, приказ примјера „добре праксе“ land banking-а у Европи, приказ и дискусија о резултатима оствареним комасацијом у Сјеверној Македонији и дискусија о политикама рјешавања проблема напуштених земљишта.

Од 2002. године до данас, FAO за Европу и Централну Азију организовао је 20 годишњих регионалних радионица на тему земљишта као што су комасација земљишта, комасација за потребе продаје земљишта или промјенe намјене земљишта (land banking), управљање државним земљиштем, напуштена земљишта (усљед престанка обрађивања или одржавања првобитне намјене земљишта или промјена намјене) и развој тржишта земљишта.

LANDNET представља мрежу представника владиних институција, приватног сектора, НВО, универзитета и других истраживачких институција широм Европе, а формирана је 2010. године.