ОДРЖАН СЕМИНАР ”УСПОСТАВА АДРЕСНОГ РЕГИСТРА И ПРИЈАВА ПРЕБИВАЛИШТА ГРАЂАНА”

27.05.2022
image

Семинар ”Успостава адресног регистра и пријава пребивалишта грађана”одржан је  26.05.2022. године у Лакташима у организацији пројекта „Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини – CILAP“.

На семинару су, поред представника Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и CILAP пројекта, учествовали и представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Републичког завода за статистику, Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине и представници 32 јединице локалне самоуправе.

На семинару су представљени преглед стања успоставе Адресног регистра и Регистра просторних јединица у Републици Српској, развој електронских сервиса за једноставнију пријаву пребивалишта грађана и значај Адресног регистра и Регистра просторних јединица у статистичким активностима.

Закључено је да је Адресни регистар у потпуности успостављен у 30 општина и градова Републике Српске, те да око 40 одсто грађана Републике Српске живи у мјестима без додијељених кућних бројева. Тренутно је 15 општина и градова укључено у електронску пријаву пребивалишта грађана и девет додатних јединице локалне самоуправе се постепено укључује у ову активности.

Централни адресни регистар и Регистар просторних јединица води и одржава РУГИПП. Подаци Адресног регистра доступни су и на Геопорталу Републике Српске.