ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ПИЛОТ ПРОЈЕКТА МАСОВНЕ ПРОЦЈЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ НЕПОКРЕТНОСТИ ЗА ПОДРУЧЈЕ ГРАДА БАЊА ЛУКА

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић и градоначелник Бања Луке Игор Радојичић потписали су данас,  4. септембра, у Бања Луци Споразум о имплементацији пилот пројекта масовне процјене вриједности непокретности за подручје града Бања Лука.

Предраговићева је након потписивања рекла да се ради о значајном пројекту за све грађане и јединице локалне самоуправе јер ће овим пописом добити тачне и ажуриране податке о непокретностима и њиховој економској вриједности.

„Утврђена вриједност некретнине омогућава власницима да на прави начин у пуном обиму располажу са својом некретнином знајући на који начин се подиже или умањује та вриједност у односу на сусједне непокретности“, појаснила је Предраговићева и додала да да ће се у попису примјењивати модел Шведске који су због јако добрих резултата преузеле и многе европске државе.

Она је нагласила да је за пилот пројекат изабарана Бања Лука, односно дијелови двије катастарске општине 6 и 7, насеља Росуље, Нова Варош, Анте Јакића, Центар, Алеја Центар и Борик, односно 110 улица и око 20.000 непокретности.

„Након пописа имаћемо тачан број непокретности и њихову вриједност, који ће руководиоцу локалне самоуправе омогућити да планира будући привредни развој јединица локалне самоуправе“, закључила је Предраговићева.

Према њеним ријечима циљеви пилот пројекта су пописати све непокретности на изабраном Пилот подручју да би се добио детаљан увид у стање непокретности и комплетна усаглашеност са подацима из Књиге уложених уговора и јавним евиденцијама о непокретниостима које води РИГИПП, као и података Фискалног регистра непокретности из Пореске управе са стварним стањем на терену у изабраном пилот подручју.

Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић рекао је да је Град вишеструко заинтересован за овај значајан пројекат, не само због прихода од пореза на непокретности, већ зато што постоје различите ситуације, од комуналних, инспекцијских и других, гдје требају стварни подаци о власнику, непокретностима, квадратури и врсти објекта.

„Кроз овај пројекат добићемо сређено стање на ширем градском подручју које ће се моћи користити за више различитих намјена, а само једна од њих је питање пореза на непокретности“, додао је Радојичић.

Извођење пилот пројекта процјене вриједности непокретности требало би почети 7. септембра. Тимови на терену пописиваће непокретности помоћу апликације за прикупљање података, а основни циљ пописа је идентификација непокретности. Овај пилот пројекат требало би да буде окончан у наредне двије године, а грађани неће имати трошкова.

Пилот пројекат масовне процјене вриједности непокретности за подручје града Бања Лука дио је донаторског Пројекта за унапређење земљишне администрације у Босни и Херцеговини „ЦИЛАП“.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h