СТАНКОВИЋ ПРИСУСТВОВАО СКУПШТИНИ ДРУШТВА ГЕОДЕТСКИХ ИНЖЕЊЕРА И ГЕОМЕТАРА СРПСКЕ

17.06.2024
image

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) мр Драган Станковић присуствовао је Скупштини Друштва геодетских инжењера и геометара Републике Српске (Друштво) која је одржана у периоду од 14. до 16. јуна у Теслићу.

Станковић је у свом обраћању истакао да су скоро сви запослени геодетски стручњаци у РУГИПП-у уједно и чланови Друштва и да је и ове године РУГИПП подржао одржавање Скупштине Друштва. Додао је да је РУГИПП-у изузетно значајна сарадња са Друштвом и крајњи циљ је да се подигне углед, унаприједи геодетска струка и да се статус геодетских инжењера и геометара подигне на виши ниво који и заслужује.

Стручни скупови као што је Скупштина Друштва су одлична прилика за размјену информација, умрежавање јавног и приватног сектора, научно-образовних институција, удружења као и осталих привредних и друштвених субјеката.

Станковић је упознао присутне о активностима које спроводи РУГИПП, међу којима је почетак нивелманских мјерења у оквиру нивелмана високе тачности два полигона у Републици Српској, што је први корак ка наставку нивелманских мјерења и у коначници одређивање геоида за подручје Републике Српске и БиХ. Поред тога, у току је ЛИДАР снимање које је финснсирано од стране Европске комисије, а паралелно се ради на обуци запослених и набавци савремене опреме. РУГИПП је фокусиран на развојну и међународну сарадњу јер су ресурси, знање и искуство које доноси изузетно драгоцјени.

Један од резултата досадашње међународне сарадње је шведски донаторски пројекат ДЕЛЕФ који РУГИПП са партенрима тренутно реализује, а уз чију подршку је организована и Прва међународна конференција о катастру и инфраструктури геопросторних података.

Станковић је истакао да је РУГИПП домаћин 16. Регионалне конференције о катастру и инфраструктури геопросторних података која ће бити одржана 25. и 26. јуна 2024. године у Лакташима, гдје се очекује преко 100 учесника из геодетских управа из региона, као и из Шведске, Норвешке, Холандије, УН-а, те представници академске заједнице.

Поред тога, Станковић је са великим задовољством најавио одржавање Првог сабора геодета Републике Српске и Републике Србије који ће бити одржан у октобру 2024. године на Фрушкој гори у Србији. Додао је да Сабор има за циљ да окупи стручњаке Српске и Србије из области геодезије и повезаних струка, рјешавање заједничких проблема у геопростору, јачање сарадње, стварање нових контаката. Сабор ће представљати нову еру сарадње ове двије институције, а за РУГИПП је веома важно чвршће институционално повезивање геодетских управа као и теме око шире друштвене улоге  геодезије, повезивање стручњака Српске и Србије, као и осталих субјеката који су дио система управљања непокретностима.

У радном дијелу Скупштине Друштва разговарно је о избору радних тијела Скупшине, усвојен је Извјештај о раду Друштва, као и финансијски извјештај.

Скупштини Друштва присуствовало је око 250 учесника, чланства и гостију из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније и Хрватске.