СТАНКОВИЋ И ДРАШКОВИЋ ДОГОВОРИЛИ ОДРЖАВАЊЕ ПРВОГ САБОРА ГЕОДЕТА

09.06.2024
image

Током састанка у Београду који је одржан 8. јуна директор  Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) мр Драган Станковић и директор Републичког геодетског завода Републике Србије (РГЗ) мр Борко Драшковић, договорили су да се у наредном периоду одржи Први сабор геодета Републике Српске и Републике Србије.

Први сабор геодета Српске и Србије биће одржан од  6. до 8. октобра на Фрушкој гори.

Организационим одбором за организацију Првог сабора геодета Српске и Србије предсједаваће директор РУГИПП-а мр Драган Станковић и директор РГЗ-а мр Борко Драшковић.

Сабор има за циљ да окупи стручњаке из области геодезије и сродних дисциплина ради размјене знања, искустава и рјешавања заједничких проблема у геопростору и имовинским питањима у вези непокретности, као и улогу у реализацији циљева одрживог развоја.

Главни циљеви сабора су струковно повезивање, јачање сарадње међу геодетама у региону, стварање нових контаката и размјена знања, идентификација и проналажење рјешења за актуелне проблеме у геопростору, као и имовинских проблема везаних за непокретности, те одржавање стручних предавања и радионица на теме које су од значаја за струку.

Овај сабор представљаће нову еру сарадње ове двије институције. Поред чвршћег институционалног повезивања на састанку су разматране и теме око шире друштвене улоге геодезије, повезивања стручњака Српске и Србије као и стручњака који су дио система управљања непокретностима.

Договорен је и програм сабора који ће обухватити стручна предавања и презентације водећих стручњака из области геодезије, радионице и панел дискусије о актуелним темама и проблемима, мрежне активности и могућности за професионално повезивање и изложбени простор са презентацијама иновација и нових технологија у геодезији.

Сабор ће окупити све заинтересоване геодете, инжењере, истраживаче и студенте из Српске и Србије и сусједних земаља као и сродна занимања да се придруже на овом важном догађају. Учешће релевантних стручњака и заинтересованих лица допринијеће успјеху сабора и омогућити да заједно унаприједимо струку и ријешимо кључне проблеме у овој области.

Организациони одбор вјерује да ће овај сабор допринијети даљем развоју геодезије, информатике и правне праксе у региону као и унапређењу сарадње међу стручњацима.