НОВОМ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦОМ ДО КВАЛИТЕТНИЈЕ УСЛУГЕ ЗА ГРАЂАНЕ

29.12.2020
image

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић и замјеник директора РУГИПП-а Срђан Радуљ представили су данас, 29.12.2020. године, у сједишту Управе у Бањалуци нову интернет страницу Управе и типске образце најчешћих захтјева који се подносе РУГИПП-у с циљем унапређења квалитета пружањa услуга грађанима.

Предраговићева је на конференцији за новинаре истакла да је радна група РУГИПП-а извршила  анализу процедура пружања услуга корисницима, те приступила изради типских образаца најчешћих захтјева који се подносе РУГИПП-у који се  могу преузети на новој, прегледнијој интернет страници Управе.

Она је истакла да ће у доба пандемије изазване корона вирусом, када је потребна што већа физичка дистанца, обрасци захтјева омогућити корисницима да их пронађу на интернет страници РУГИПП-а, преузму их и попуне на свом рачунару, одштампају, потпишу и заједно са потребним прилозима доставе редовном поштом, без одласка у подручну јединицу или подручну канцеларију РУГИПП-а.

„Нова страница даће богатију понуду информација и података нашим грађанима, корисницима најзначајнијег јавног сервиса у Влади Српске. На новој страници наши корисници могу се упознати са свим нашим производима и услугама, прописима, огласима, конкурсима и пројектима, и што је најбитније, могу преузети потребне обрасце“, појаснила је Предраговићева.

Она је истакла да Управа сваке године настоји да унаприједи електронске услуге како би грађани што лакше и брже остваривали своја права када је ријеч о некретнинама о којима ова институција води јавне евиденције.

„Нове услуге омогућиће и да грађани не морају увијек лично долазити у подручне јединице ове управе и чекају у редовима, што ће смањити ризик од ширења вируса. То значи да, на примјер, лица која су иностранству могу да поднесу одређене захтјеве на основу наших електронских сервиса“, појаснила је Предраговићева.

Замјеник директора РУГИПП-а Срђан Радуљ навео је да ће креирањем нових образаца бити остварено неколико циљева.

„Прије свега транспарентност, односно  наши корисници знаће које документе и у којој форми су дужни доставити као прилог захтјева, те колико износи накнада за поступање у конкретној правној ствари. Такође, постићи ћемо једнообразност поступања свих подручних јединица Управе, јер смо уочили различита поступања у појединим подручним јединицама у истим правним ситуацијама. Омогућићемо нашим корисницима да, у одређеним случајевима, не морају долазити у подручну јединицу/подручну канцеларију да предају одређени захтјев, већ да попуњавање захтјева могу извршити код своје куће, уплате накнаду у најближој банци или пошти, те све заједно пошаљу путем поште на адресу ПЈ/ПК. Дакле, смањићемо и гужве у одређеној мјери у ПЈ/ПК“, додао је Радуљ.

Он је појаснио да је постигнута једнообразност поступања свих подручних јединица тако што је креирано 38 различитих образаца, чиме је покривено око 90 одсто захтјева који се подносе Управи.

Радуљ је прецизирао да су обрасци у ПДФ форми, те да се могу попунити помоћу рачунара, али и ручно, након чега се могу послати поштом.

„Ови обрасци су претеча визије руководства и Управе да захтјеви у наредном периоду, након што се испуне сви потребни услови, буду поднесени у електронској форми“, додао је Радуљ.

Нова интернет страница Управе доноси и прецизне упуте за кориснике, цијене накнада за одређене услуге, али и бројеве телефона и мејл адресе на којима ће се странкама помагати да разјасне евентуалне недоумице.

На новој интернет страници, између осталог, постављена је и интерактивна мапа која  приказује  статус оснивања катастра непокретности, односно гдје је завршено излагање непокретности на јавни увид, гдје је у току излагање, а гдје се врше припреме за излагање.