КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ОТВАРАЊА ПРОЈЕКТА ДЕЛЕФ

10.10.2023
image

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове  (РУГИПП) организовала је данас, у Бањалуци конференцију поводом отварања пројекта „Дигитално унапређење управљања земљиштем за европску будућност Босне и Херцеговине“  - ДЕЛЕФ.

Пројекат ДЕЛЕФ је донаторски пројекат Краљевине Шведске који се реализује уз подршку Шведске управе за картографију, катастар и земљишне књиге Лантматериет, посредством Шведске развојне агенције (СИДА) и Шведске амбасаде у Босни и Херцеговини.

За реализацију пројекта ДЕЛЕФ у БиХ Краљевина Шведске одобрила је донаторска средства у износу од око 7,5 милона конвертибилних марака и утрошак финансијских средстава реализоваће се посредством Шведске управе за картографију, катастар и земљишне књиге Лантматериет.      

Овим пројектом предвиђено је да се ради на унапређењу и јачању капацитета ентитетских геодетских управа и на тај начин да се допринесе њиховој трансформацији у модерне, технолошки развијене, поуздане и ефикасне управе кроз стручну и техничку подршку.

На конференцији поводом отварања пројекта ДЕЛЕФ директор РУГИПП-а мр Драган Станковић истакао је да је циљ да се овим пројектом ојачају стручни капацитети кроз размјену знања и искустава, допринесе унапређењу рада РУГИПП-а и повећа ефикасност у раду, а све то како би допринијели већем задовољству грађана и других корисника услуга које пружа РУГИПП.

На отварању конференције ДЕЛЕФ министар у Влади Републике Српске Денис Шулић истакао је да Влада Републике Српске подржава рад РУГИПП-а и да је увјерен да ће се овим пројектом унаприједити рад РУГИПП-а. Такође, додао је да су добродошла искуства и знања стручњака из области земљишне администрације Краљевине Шведске, имајући у виду да је то једна од земља која има најуређенију земљишну администрацију.

Предвиђени период трајања пројекта ДЕЛЕФ је пет година (2023-2028.) кроз који ће се радити на размјени искустава и јачању стручних капацитета, успостављању система масовне процјене вриједности непокретности, унапређењеу инфраструктуре геопросторних података и геодетске инфраструктуре, чиме ће ентитетске геодетске управе направити искорак у реформи земљишне администрације. 

Предвиђено је да пројекат ДЕЛЕФ буде техничка подршка планираном Пројекту за масовну процјену вриједности непокретности, е-управљање и побољшање инфраструктуре геопросторних података у Републици Српској, за чију су имплементацију планирана кредитна средства Свјетске банке.

Конференција је окупила око 70 учесника, међу којима су били представници Владе Републике Српске, Шведске амбасаде у БиХ, Републичког геодетског завода Србије, Шведске управе за картографију, катастар и земљишне књиге Лантматериет, Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци, Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове, представнике јединица локалних самоуправа и друге заинтересоване.