STANKOVIĆ PRISUSTVOVAO SKUPŠTINI DRUŠTVA GEODETSKIH INŽENJERA I GEOMETARA SRPSKE

17.06.2024
image

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) mr Dragan Stanković prisustvovao je Skupštini Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske (Društvo) koja je održana u periodu od 14. do 16. juna u Tesliću.

Stanković je u svom obraćanju istakao da su skoro svi zaposleni geodetski stručnjaci u RUGIPP-u ujedno i članovi Društva i da je i ove godine RUGIPP podržao održavanje Skupštine Društva. Dodao je da je RUGIPP-u izuzetno značajna saradnja sa Društvom i krajnji cilj je da se podigne ugled, unaprijedi geodetska struka i da se status geodetskih inženjera i geometara podigne na viši nivo koji i zaslužuje.

Stručni skupovi kao što je Skupština Društva su odlična prilika za razmjenu informacija, umrežavanje javnog i privatnog sektora, naučno-obrazovnih institucija, udruženja kao i ostalih privrednih i društvenih subjekata.

Stanković je upoznao prisutne o aktivnostima koje sprovodi RUGIPP, među kojima je početak nivelmanskih mjerenja u okviru nivelmana visoke tačnosti dva poligona u Republici Srpskoj, što je prvi korak ka nastavku nivelmanskih mjerenja i u konačnici određivanje geoida za područje Republike Srpske i BiH. Pored toga, u toku je LIDAR snimanje koje je finsnsirano od strane Evropske komisije, a paralelno se radi na obuci zaposlenih i nabavci savremene opreme. RUGIPP je fokusiran na razvojnu i međunarodnu saradnju jer su resursi, znanje i iskustvo koje donosi izuzetno dragocjeni.

Jedan od rezultata dosadašnje međunarodne saradnje je švedski donatorski projekat DELEF koji RUGIPP sa partenrima trenutno realizuje, a uz čiju podršku je organizovana i Prva međunarodna konferencija o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka.

Stanković je istakao da je RUGIPP domaćin 16. Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka koja će biti održana 25. i 26. juna 2024. godine u Laktašima, gdje se očekuje preko 100 učesnika iz geodetskih uprava iz regiona, kao i iz Švedske, Norveške, Holandije, UN-a, te predstavnici akademske zajednice.

Pored toga, Stanković je sa velikim zadovoljstvom najavio održavanje Prvog sabora geodeta Republike Srpske i Republike Srbije koji će biti održan u oktobru 2024. godine na Fruškoj gori u Srbiji. Dodao je da Sabor ima za cilj da okupi stručnjake Srpske i Srbije iz oblasti geodezije i povezanih struka, rješavanje zajedničkih problema u geoprostoru, jačanje saradnje, stvaranje novih kontakata. Sabor će predstavljati novu eru saradnje ove dvije institucije, a za RUGIPP je veoma važno čvršće institucionalno povezivanje geodetskih uprava kao i teme oko šire društvene uloge  geodezije, povezivanje stručnjaka Srpske i Srbije, kao i ostalih subjekata koji su dio sistema upravljanja nepokretnostima.

U radnom dijelu Skupštine Društva razgovarno je o izboru radnih tijela Skupšine, usvojen je Izvještaj o radu Društva, kao i finansijski izvještaj.

Skupštini Društva prisustvovalo je oko 250 učesnika, članstva i gostiju iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske.