RUGIPP NA 15. SIMPOZIJUMU OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE U OPATIJI

17.10.2022
image

Načelnik odjeljenja za katastarski premjer i premjer vodova Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Željana Žugić prisustovala je jubilarnom 15. Simpozijumu ovlaštenih inženjera geodezije u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije (HKOIG) u saradnji sa Council of European Geodetic Surveyors – CLGE i European Spatial Data Research EuroSDR.

Simpozijum je održan u Opatiji, u periodu od 12.10. do 15.10.2022. godine. Tema ovogodišnjeg simpozijuma bila je „Geodezija i vode“, koju su podržali predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske, Državna geodetska uprava Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

Na simpozijumu je učestvovalo oko 1200 učesnika, a prisustvovali su predstavnici geodetskih uprava iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, Evropskog savjeta geodeta (CLGE), profesori geodetskih fakulteta iz Zagreba, Splita, Beograda, Banja Luke, Skoplja i Ljubljane, te privatnih geodetskih preduzeća.

HKOIG izdaje i oduzima pečat i licencu ovlaštenog inženjera geodezije, te se stara da ovlašteni inženjeri geodezije obavljaju svoje poslove u skladu sa zakonom čime čuva ugled i prava ovlaštenih inženjera geodezije. HKOIG je osnovana  2009. godine a aktuelni predsjednik je Adam Agotić, dipl.ing.geod., koji je ujedno bio i jedan od predavača na simpozijumu.