ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA GEODETSKIH INŽINJERA I GEODETA REPUBLIKE SRPSKE

25.09.2022
image

U periodu od 23. do 25. septembra 2022. godine održana je godišnja skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske (Društvo) u hotelu „San“ u Laktašima.

U uvodnom dijelu skupštine prisutima se obratio direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Dragan Stanković ističući značaj saradnje RUGIPP-a i Društva s obzirom na to da je RUGIPP institucija nadležna za geodetske poslove, u kojoj je zaposlen najveći broj geodetskih stručnjaka, koji su ujedno i članovi Društva.

Uzimajući u obzir da RUGIPP ima vodeću ulogu u oblasti geodezije u Republici Srpskoj, cilj nam je da zajedno sa Društvom podignemo ugled geodetske struke na nivo ostalih tehničkih struka i ukazivati na njen značaj, istakao je Stanković.

Tokom godišnje skupštine prezentovane su aktivnosti RUGIPP-a na polju međunarodne saradnje kao i aktivnosti RUGIPP-a u oblasti geodezije u periodu 2021-2022. godine.

Pored toga, predavači sa geodetskog fakulteta u Banjaluci, Beogradu i Subotici su na skupštini Društva predstavili geodeziju kao nauku kroz vijekove i prostor, zatim uspostavljanje novog verikalnog okvira Republike Srpske, kao i izradu i publikovanje planske dokumentacije korišćenjem GIS tehnologije i standardizovanih modela podataka ali i povjerenje u geodetsku opremu.

Za vrijeme trajanja skupštine bila je izložena i najnovija geodteska oprema koju su učesnici mogli da pogledaju.