Prezentacija Svjetske banke o prednostima i mogućnostima jedinstvene evidencije nekretnina

Dana 04.11.2011. godine u prostorijama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove održana je online elektronska sjednica u organizaciji Svjetske banke na temu „Kako postići jedinstvenu zemljišnu evidenciju i zašto?“.

Gavin Adliton, predstavnik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju je vođa tima za program u vezi sa zemljišnom administracijom. Kao moderator ove sjednice, istakao je da će Svjetska banka na sve moguće načine podržati sisteme jedinstvene zemljišne evidencije zbog svih prednosti koje ona nudi.

Na sjednici su predstavljeni koncepti jedinstvene zemljišne evidencije pri izvršnoj vlasti, sa primjerima holandskog, makedonskog i rumunskog jedinstvenog sistema.

Predstavnici Univerziteta u Tventeu, Holandija, Jap Zavenbergen i Hendrik Vesterbik objasnili su kako je struktura jedinstvene evidencije potrebna radi uspješnog odgovora današnjim društvenim izazovima u vezi sa zemljišnom administracijom. Jap Zavenbergen je istakao da jedinstvena struktura olakšava posao, daje bolji kvalitet podataka i lakše se dolazi do informacija. Stvaranje jedinstvenog sistema naknada dovodi do smanjenja cijena usluga, a pored toga nema višestrukog knjiženja, te se procedura knjiženja u potpunosti pojednostavljuje.

U jedinstvenom sistemu dolazi do povećanja kvaliteta podataka, te se gubi rizik kontradiktornosti tih podataka. U ovakvom sistemu nema odlaganja i kašnjenja podataka zbog zavisnosti od drugih agencija. Jedinstven sistem evidencije nekretnina i prava na njima podrazumijeva bolju uslugu, otvoren pristup korisnicima, manje troškove i manje vremena jer se sve završava na jednom mjestu, naglasio je Vesterbik.

Predstavnici Makedonije predstavili su svoju agenciju kao dobar primjer kako uspostaviti funkcionalan jedinstven sistem evidencije. Jedinstvena Agencija je uspostavljena 1994. godine koja ima 29 područnih jedinica, koja je ovlaštena za održavanje katastra i geodetsko – informacionog sistema i za svoj rad odgovara Vladi Makedonije.

Svoj rad zasnivaju na poštovanju zakonitosti i transparentnosti, što je dovelo do uređenja odnosa i prava vlasništva na parcelama. Tako uređeni podaci uz smanjene troškove i otvoren pristup inofmracijama doveli su do povećanja investicija i saradnje sa bankama koje traže informacije o broju upisanih ili obrisanih prava na nekretninama zbog hipoteka. Ovakvim radom porastao je procenat samofinansiranja Agencije, a smanjeno je finansiranje iz budžeta. Potpuno samofinansiranje Agencije je moguće uz određene zakonske izmjene i dogovore sa organima vlasti.

Viktor Grigoresku, tehnički direktor Nacionalne agencije za katastar i zemljišnu knjigu Rumunije, istakao je da je zemljišna administracija prošla kroz nekoliko reformi, pa su u januaru 2005. godine počeli sa radom kao nova jedinstvena Agencija. U procesu uspostavljanja jedinstvene zemljišne evidencije izvršeni su procesi usklađivanja arhivske građe, kao i tehnička i tehnološka modernizacija. Naučena lekcija iz cjelokupnog procesa promjena jeste da je detaljna priprema od krucijalnog značaja, pored toga jedinstveni seminari i obuke kadra skraćuju vrijeme potrebno za usvajanje novih znanja i dolazi do bržeg prilagođavanja u radu nove jedinstvene Agencije.

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h