Stručni susret Kolegija geodetskih uprava Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske u četvrtak i petak (10. i 11.11.2011. godine) bila je organizator i domaćin stručnog susreta Kolegija geodetskih uprava Republike Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske. Susret je održan u Hotelu ''Kardial'' u Tesliću.

 

Na skupu se raspravljalo o sledećim temama:

 

„Zakonodavstvo matičnih zemalja u oblasti katastra i praktična iskustva njegove primjene“ i o „Aktuelnim projektima standardizacije zemljišne administracije u matičnim zemljama u oblasti katastra i praktična iskustva njegove primjene“.

 

Predstavnici Državne geodetske uprave Republike Hrvatske predstavili su dvojni sistem evidencija nekretnina u Republici Hrvatskoj. Međutim, mišljenja su da je jedinstveni sistem evidencije katastra i zemljišnih knjiga, po ugledu na Švedsku i druge skandinavske zemlje, bolji i efikasniji. U Hrvatskoj su doneseni Pravilnici u skladu sa zakonom, koji omogućavaju rad Državne geodetske uprave kao dvojni sistem evidencija, ali su svjesni činjenice da Evropska unija preporučuje da registri budu usklađeni i da se vode u jedinstvenom sistemu evidencije. Samim tim, Državna geodetska uprava Republike Hrvatske pružila je podršku jedinstvenom sistemu evidencije koji je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske do sada stvorila i težnju da taj sistem u potpunosti usavrši i implementuje.

 

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH se trenutno nalazi na, kako oni kažu, „novom početku“, a u proceduri je donošenje novog Zakona o izmjeri i katastru nekretnina, kao i izmjena Zakona o zemljišnim knjigama. U potpunosti podržavaju modernizaciju i način funkcionisanja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, te je naglašeno kako postoji izuzetno dobra komunikacija između ove dvije Uprave. Upoznati su sa Zakonom o katastru i premjeru Republike Srpske, koji smatraju za dobar primjer.

 

Zaključeno je da je jedinstveni sistem evidencije katastra i zemljišnih knjiga bolji od dvojne evidencije nekretnina. Razlog za ovakav zaključak proizašao je iz toga jer je jedinstveni sistem evidencije nekretnina brži, efikasniji, jednostavniji i jeftiniji.

 

Stav Kolegija je da dosadašnju dobru saradnju treba i dalje održavati i jačati. Iz dosadašnje saradnje nameće se stvaranje i potpisivanje bilateralnog Sporazuma geodetskih uprava Republike Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske o međusobnoj saradnji i dogovaranje principa zajedničkog nastupa prema institucijama Evropske unije.

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h