ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА РЕПУБЛИЧКИМ ЗАВОДОМ ЗА ЗАШТИТУ КУЛТУРНО – ИСТОРИЈСКОГ И ПРИРОДНОГ НАСЉЕЂА

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Босиљка Предраговић и вршилац дужности директора Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић потписали су данас 15.7.2020. године у Бањалуци   Споразум о пословној сарадњи с циљем  уступања и преузимања података из области заштићених подручја.

Републичка управа преузима, а Завод уступа податке о заштићеним подручјима, односно сет података о заштићеним подручјима у дигиталном облику.

 

Директор РУГИПП-а  Босиљка Предраговић рекла је да РУГИПП у својој надлежности има вођење и одржавање Геопортала Републике Српске, као приступне тачке која омогућава свим заинтересованим лицима и институцијама да на једном мјесту нађу све податке о геопростору.

 

„У успостављању Геопортала РУГИПП је већ са неколико институција, завода и агенција закључила протоколе о сарадњи да бисмо преузимали њихове податке, обрадили их и припремили у заједничком формату у складу са INSPIRE директивом ЕУ која се односи на обједињавањe свих геопросторних података ЕУ, а у складу са обавезама преузетим потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ ЕУ“, навела је  Предраговићева.

 

Она је појаснила да ће захваљујући овом Споразуму РУГИПП моћи преузимати геопросторне податке које производи Завод који се тичу заштићених споменика културе и националних паркова који се требају наћи на Геопорталу.

 

Вршилац дужности директора Републичког завода за заштиту културно – историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић сматра да ће захваљујући потписаном Споразуму сви подаци бити транспарентни у јединственом информационом систему што ће олакшати употребу  заинтересованим лицима.

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h