АКТИВНОСТИ РУГИПП-а ПРЕДСТАВЉЕНЕ НА АРХИТЕКТОНСКО-ГРАЂЕВИНСКО-ГЕОДЕТСКОМ ФАКУЛТЕТУ

 

Начелник Одјељења за дигитални архив у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) Милена Јосиповић и виши стручни сарадник за геодетске послове у РУГИПП-у Татјана Сарајлић  одржали су 11. децембра 2019. године у Бањалуци предавање за студенте и наставнике Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ) Универзитета у Бањалуци, те ученике средње Грађевинске школе.

 

 

Предавање о гравиметријском референтном оквиру Републике Српске и дигиталном архиву РУГИПП-а уприличено је поводом обиљежавања 23 године рада АГГФ-а.

 

Током предавања наглашено је да је основна намјена успостављања и реализације гравиметријских референтних система за потребе геодезије одређивање физички дефинисаних система висина и одређивање геоида.

 

Присутни на предавању информисани су и да је РУГИПП формирао 11 скенер центара у којима се тренутно дигитализује архивска документација за 23 општине. Такође, истакнуто је да РУГИПП планира да у наредним годинама сву архивску грађу преведе у дигитални облик.

 

Наведено предавање само је једна од активности која је реализована на основу споразума о сарадњи који су потписали РУГИПП и АГГФ, а током предавања било је ријечи и о могућностима унапређења сарадње између двије институције.

 

Осим са АГГФ-ом, а када су у питању високошколске установе, РУГИПП има потписане споразуме о сарадњи са правним факултетима јавних универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, те Економским факултетом Универзитета у Бањалуци. 

 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h