ЗАШТИТА ИМОВИНСКИХ ПРАВА ИЗБЈЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ ИЗ ФБиХ

 

Делегација Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) на челу са директором Босиљком Предраговић присуствовала је 7. децембра 2019. године у Гламочу сједници Скупштине Савеза српских удружења Федерације БиХ. 

 

Присутнима на Скупштини, директор РУГИПП-а је представила Реферат о заштити имовинских права лица избјеглих и расељених из Федерације БиХ.

 

 

У свом излагању Предраговићева је подсјетила да је закључком Владе Републике Српске дата сагласност за потписивање протокола о сарадњи РУГИПП-а и Министарства за избјеглице и расељена лица, односно Републичког секретаријата за расељена лица и миграције на основу којих је  формирано шест канцеларија за стручну правну помоћ у остваривању имовинских права лицима избјеглим из Федерације БиХ, а које су смјештене у просторијама РУГИПП-а.

 

Канцеларије су формиране у Бањалуци, Мркоњић Граду, Зворнику, Невесињу, Источном Сарајеву, Бијељини, а за годину и по дана рада ових канцеларија више од 2000 лица се обратило за помоћ.

 

Такође, на заједничкој сједници Влада Републике Србије и Републике Српске 29.08.2019. године у Требињу закључено је да је потребно наставити сарадњу институција Српске и Србије о овим питањима, те је отворена канцеларија у Новом Саду за бесплатну правну помоћ избјеглим лицима који живе на територији Војводине.

 

Федерације БиХ заузима територију 26.087 квадратних километара, а према попису из 1991. године већински српско становништво живјело је на територији од 8.408 квадратних километара. На територији Федерације БиХ према попису из 1991. године живјело je 541. 530 Срба, а према попису из 2013. године само 56.550.

 

Од 2014. године се у Федерацији БиХ спроводи пројекат хармонизације земљишних књига, замјена постојећих и успостављање нових земљишних књига.

 

Најава успоставе новог земљишнокњижног улошка се објављује оглашавањем на огласној табли суда и објављивањем у „Службеном гласнику БиХ“, „Службеним новинама Федерације БиХ“ и у најмање два дневна листа која се дистрибуирају на територији БиХ, тј. надлежни судови у Федерацији не врше лично позивање власника, носилаца права на некретнинама.

 

Законом о земљишним књигама Федерације БиХ је у члану 71. прописао да ће суд надлежан за успостављање земљишне књиге обавијестити све њему познате особе које имају право или правни интерес на некретнинама у тој катастарској општини, али у пракси судови не позивају лично власнике и носиоце права на некретнинама. Због расељености избјегличке популације којој нису доступни Службени гласници ФБиХ и БиХ, нарочито нису доступне дневне новине које се издају у Федерацији, занемарљив број људи је упознат са самим процесом односно чињеницом да се уписи на некретнинама врше без сазнања власника.  

 

Сједници Скупштине Савеза српских удружења у Федерацији БиХ делегација РУГИПП-а присуствовала је на позив овог Савеза.

 

Поред делегације РУГИПП у раду скупштине Савеза српских удружења Федерације учествовали су владика бихаћко-петровачки Сергије, генерални конзул Републике Србије у Мостару Марија Бакоч, предсједник Одбора за Србе у дијаспори и региону Народне скупштине Републике Србије Миодраг Линта, професор уставног права Миле Дмичић, директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, савјетник предсједнице Републике Српске Миладин Драгичевић, те начелници општина Босански Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Источни Дрвар и Петровац.  

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h