БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РАДИ НА УНАПРЕЂЕЊУ ИМОВИНСКИХ ПРАВА И ПОДСТИЦАЊУ ИНВЕСТИЦИЈА

 

 Босна и Херцеговина, са Свјетском банком и Организацијом за храну и пољопривреду (ФАО), ради на даљој модернизацији система регистрације непокретности – што представља активност у циљу подстицања економског раста и одрживог развоја.

 

С успостављеним таквим системом, Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине – два ентитета у земљи – могу дјеловати ефикасније, ефективније и транспарентније уз пружање бољих и бржих услуга. Тај систем такође отвара пут за инвестиције и штити имовинска права грађана.

 

Главни изазов у реформи је била неусклађеност података о непокретностима између катастарске евиденције у којој су уписани технички подаци о непокретностима и земљишне књиге у којој су уписана имовинска права на тим непокретностима.

 

Владе оба ентитета, уз подршку Свјетске банке и ФАО-а, проводе усклађивање података између ове двије евиденције за урбана подручја, с циљем убрзања економског развоја. Подаци су расположиви онлајн, чиме се повећава њихова тачност, поузданост и транспарентност.

 

Иако изазовне и дуготрајне, ове активности на модернизацији система већ дају резултате, рекао је  Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове.

 

“За домаће и стране инвеститоре је много већа правна сигурност на тржишту некретнина, сада када постоје поуздана регистрација власништва и других имовинских права, потпуне информације о ограничењима имовинских права и ажурни технички подаци о некретнинама, укључујући и земљиште и објекте“, навео је он. „Доказали смо да посвећеност, одговорност и прихватање реформи могу претворити изазов у успјех“.

 

За Босиљку Предраговић, директорицу Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, успостављање катастра непокретности „је важан корак на успостављању сигурних и тачних података, што ће имати значајан утицај на инвестиције и олакшано добијање кредита. Уз тај јединствени регистар, омогућујемо да наши грађани и пословна заједница лако и једноставно остваре своја имовинска права на једном мјесту у нашим подручним јединицама“. 

 

 

Дигитализовани подаци

 

Уз тако велики обим дигитализованих евиденција, ентитети су сада спреми за размјену података с другим институцијама и увођење нових е-услуга. Сада ће подношење захтјева за, на примјер, хипотеку или кредит за покретање посла, бити брже и лакше.

 

Од покретања јавног увида на интернет страницама, број посјета је устаљен. Интернет портали катастра у Федерацији Босне и Херцеговине имају у просјеку 5 милиона прегледа годишње, док је у Републици Српској забиљежено 11.000 прегледа у првих 20 дана након покретања јавног увида у евиденције.

 

Према Румијани Тончевској, ФАО-вој вишој службеници за земљишну администрацију, увођење модерног информационог система доприноси већој транспарентности и поузданости података. Такође  доводи до поједностављења процедура и омогућава боље праћење рада запослених и подручних јединица.

 

“Уз неколико кликова, људи могу провјерити статус своје имовине“, каже она. „Ништа није сакривено. Све је онлајн. Овакав ниво транспарентности доприноси минимизирању могућности за непримјерено поступање и чини сервисе и податке свима доступним.”

 

Додала је да су оба ентитета прошла пут од доста слабог институционалног капацитета до пуног овладавања овим новим системом у релативно кратком времену.

 

“Они сада користе гео-просторне информације за доношење одлука заснованих на доказима, када је у питању управљање имовинским правима и истински расту и развијају се као институције. Размјењују искуства с другим земљама из разних регија, попут Туниса“, додала је она, говорећи о размјени знања  између ове двије земље до које је дошло уз помоћ ФАО-а.  

 

Ентитети су уложили и у реновирање и побољшање услова у подручним јединицама да би се поправили услови рада и квалитет услуга које се пружају јавности.

 

Одговорно управљање имовинским правима

 

Вафа Ел Коури, шеф за пружање услуга ФАО-вог Инвестиционог центра, је похвалио Босну и Херцеговину што је „учинила значајне кораке на осигурању одговорног управљања имовинским правима, што је од виталне важности за одржив друштвено-економски развој“.

 

Ове су активности у складу с Добровољним смјерницама за одговорно  управљање имовинским правима над земљиштем, рибњацима и шумама у контексту националне сигурности хране.

 

Поред јачања транспарентности и одговорности, нови систем регистрације непокретности промовише право, једнакост и родну равноправност.

 

“Уз ове нове информационе системе, можемо лако добити извјештаје с родно разврстаним подацима, тако да можемо пратити колико има жена власница имовине“, рекла је  Предраговићева из Републике Српске. „Те нам информације могу помоћи на подизању свијести о користима од повећања родне равноправности у областима власништва и контроле над имовином“.

 

Земља ће у наредном периоду вјероватно повећати улагања у усклађивање података и модернизацију система регистрације непокретости. 

 

Камил Боургињон-Роџер, вођа пројектног тима Свјетске банке за Пројект регистрације непокретности је рекао да ће додатно финансирање помоћи на увезивању система регистрације непокретности с другим кључним владиним системима, као што су матичне евиденције, регистар адреса, регистар пословних субјеката, као и на развоју нових е-услуга.

 

Провођењем ових мјера, земља утврђује правац економског раста и развоја и доношења политика и прописа, који се односе на имовину, имовинска права и природне ресурсе, заснованих на бољим информацијама. 

 

ЛИНКОВИ:

Пројект регистрације некретнина http://projects.worldbank.org/P128950/real-estate-registration-project?lang=en

 

Руралне заједнице у Босни и Херцеговини преузимају контролу над развојним путем http://www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/1195099/

 

Босна и Херцеговина, ФАО потписује нови уговор о сарадњи http://www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/1155429/

 

Добровољне смјернице за одговорно управљање имовинским правима над земљиштем, рибњацима и шумама у контексту националне сигурности хране http://www.fao.org/3/a-i2801e.pdf

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h