РУГИПП ДОБИТНИК НАЦИОНАЛНЕ НАГРАДЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) и донаторски пројекат Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини ЦИЛАП – подкомпонента заштита животне средине добитник су Националне награде Енерџи Глобе (ENERGY GLOBE) за 2019. годину. Са 187 земаља учесница и преко 2000 пројеката годишње Енерџи Глобе је најпрестижнија награду за заштиту животне средине у свијету.

 

 

РУГИПП је имплементацијом Инспајер (INSPIRE) директиве допринио унапређењу законодавства у заштити животне средине и омогућио размјену просторних информација унутар БиХ али и шире што доприноси минимизирању негативних утицаја на животну средину.

 

Узимајући за примјер поплаве које су се недавно десиле у БиХ, РУГИПП свој допринос жели да да на начин да уз боље гео-податке повећа могућност предвиђања гдје и како потенцијални одлив и отпад настао експлоатацијом земљишта може загадити воду. Са таквим подацима владине организације, компаније и пољопривредници ће моћи спријечити негативне ефекте на животну средину.

 

Тачни регистри о имовинским правима на непокретностима ће допринијети рјешавању проблема у заштити животне средине смањењем трошкова и ослањањем на иницијативе приватних власника везане за очување ресурса, одржавање плодности земљишта, улагање у земљиште и управљање природним ресурсима на одржив начин те олакшати доношење одлука за заштиту животне средине на свим нивоима власти. Такође ће олакшати урбанистичко планирање државних и локалних власти са увођењем одрживог кориштења ограничених природних ресурса и стога допринијети адаптацији на климатске промјене.

 

Развој транспарентног, модерног тржишта некретнина кроз стварање јавно доступног регистра купопродајних цијена ће дати власницима или закупцима јасну и исправну слику о вриједности имовине. То ће им омогућити да препознају важност култивације и очувања земљишта од пропадања. Гравиметријска мјерења ће допринијети истраживањима која се односе на климатске промјене, природне катастрофе и друге појаве које имају велики утицај на друштво.

 

Такође, успостава дигиталних архива ће значајно допринијети мањем кориштењу папира и посљедично ће имати утицај на заштиту животне средине. Унапређење и увођење е-сервиса може се поменути као директни утицај на успостављање канцеларијских процедура које помажу очувању животне средине. 

 

У пословању РУГИПП је примјеном принципа енергетске ефикасности остварио значајне уштеде када је у питању коришћење папира и необновљивих извора енергије што је такође препознато од стране евалуатора у поступку оцјењивања и додјеле ове најпрестижније награде за заштиту животне средине у свијету.

 

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) и донаторски пројекат Изградња капацитета за унапређење земљишне администрације и процедура у Босни и Херцеговини ЦИЛАП – подкомпонента заштита животне средине су са овом наградом од укупно 2000 других учесника уврштени у ужи круг за оцјењивање и добијање Интернационалне награде (World energy globe 2019.)

 

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h