СВАКА ТРЕЋА ЖЕНА ВЛАСНИЦА НЕПОКРЕТНОСТИ

 

У оквиру реализације шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ, а у сарадњи са Републичком управом за геодетске и имовинско-правне послове и Федералном управом за геодетске и имовинско-правне послове, 12. децембра 2017. године у Сарајеву, одржана је прва конференција у Босни и Херцеговини о равноправности жена и мушкараца у области имовинско-правних односа.


На конференцији под називом “Пут ка равноправности жена и мушкараца у земљишној администрацији у БиХ” саопштени су најновији подаци геодетских управа према којима је у Републици Српској 29,6 одсто жена власница и сувласница непокретности, а у Федерацији БиХ 38,4 одсто.


Наиме, уочен је тренд раста у односу на претходне године, што је битан индикатор да се, између осталог, предузимају значајне активности на подизању свијести о равноправности жена и мушкараца у земљишној администрацији.


Вршилац дужности директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је да рјешавање питања равноправности полова у земљишној администрацији представља један од значајних корака економског оснаживања жена.


"До ове конференције довели су нас велики кораци. Одржано је много округлих столова и семинара који су резултирали помацима у подизању свијести жена да се укњиже као носиоци својине на које, у складу са законским прописима, имају право", изјавила је Предраговићева.


Она је додала да Републичка управа у Српској спроводи поступак оснивања катастра непокретности као јединствене евиденције о непокретностима и правима над њима, а да се у оквиру тог пројекта ради и на упознавању жена са њиховим правима да буду власнице својих кућа, станова, земљишта и других непокретности.


Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић рекао је да је да и Федерална управа у оквиру реализације низа пројеката ради на подизање нивоа свијести корисника у дијелу равноправности жена и мушкараца у процесу евиденције власништва и других права.


Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг је потврдио да његова земља помаже БиХ у многим областима на путу ка ЕУ, међу којима је пројекат на реализацији равноправности полова у земљишној администрацији.


Он је увјерен да ће и конференција одржана у Сарајеву допринијети још већем увођењу равноправност полова у земљишној администрацији у БиХ.


Шеф тима Свјетске банке за пројекат регистрација некретнина Камил Бургињон рекао је да Свјетска банка тренутно финансира пројекат ажурирања података садржаних у земљишним књигама истичући да је Свјетској банци веома важно да подстакне учешће жена у том процесу.


Током конференције у Сарајеву приказан је и краткометражни документрани филм под називом „Ко је власник куће“ рађен у продукцији „ЦИЛАП“ пројекта у сарадни са геодетским управама Републике Српске и Федерације БиХ.


Филм је био увод у панел дискусију на којој су представници различитих удружења, институција и организација одговарали на питања : колике су разлике између жена и мушкараца у власнисништву над имовином, које су посљедице неравноправности полова у питањима власништва над имовином, каква су искуства у раду земљишних администрација у другим земљама код остваривања равноправности жена и мушкараца, те какве политке и мјере су нам неопходне, а које доприносе ефикаснијем управљању процесима интегрисања питања равноправности жена и мушкараца у политике и активности земљишне администрације у БиХ.


На првој конференцији у БиХ о равноправности жена и мушкараца у области имовинско-правних односа осим представника земљишних администрација у БиХ, учествовали су међународни експерти, представници међународних финансијских и развојних организација и њихових пројектних тимова у БиХ, невладиних организација из области људских права, представници институционалних механизама за равноправност полова и других надлежних институција.

 

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h