АДРЕСНИ РЕГИСТРИ У ЈОШ 15 ОПШТИНА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић и представници јединица локалне самоуправе у Републици Српској потписали су 29. марта у Бањалуци споразуме о успостављању адресних регистара на подручју општина Кнежево, Мркоњић Град, Шипово, Рибник, Теслић, Србац, Дервента, Модрича, Прњавор, Шамац, Пелагићево, Лопаре, Угљевик, Власеница и Рогатица.


Комљеновић је новинарима, након потписивања, појаснио да адресни регистар представља евиденцију свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката на подручју једне локалне заједнице, а централни адресни регистар који води Управа садржаваће податке за читаву Републику Српску.


"Захваљујући овој евиденцији у локалним заједницама неће више бити адреса са кућним ознакама бб, које према законским одредбама и не би требало да постоје, а што је од огромног значаја за лоцирање грађана и њихове имовине, њихову безбједност, квалитет њиховог живота и, уопште, остваривање свих права грађана", нагласио је Комљеновић.


Према његовим ријечима, само постојање евиденције тачних адреса олакшаће рад служби попут Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Завода за статистику, полиције, поште, хитне помоћи, ватрогасаца, социјалних радника и других.


"Захваљујући овим евиденцијама, надлежним службама биће лакше да реагују у ванредним ситуацијама и ситуацијама елементарних непогода, али и да обављају различита истраживања, пописе, социјалне карте и слично", додао је Комљеновић.


Aдресни регистри у БиХ оснивају захваљујући донаторским средствима Шведске "ЦИЛАП" пројектом, који реализују управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Федерације БиХ.


Директор Шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ /ЦИЛАП/ Анђа Зимић рекла је, новинарима након свечаности потписивања споразума о успостављању адресних регистара, да је буџет цијелог пројекта 12 милиона КМ, а подразумијева изградњу капацитета за ефикаснију и модернију земљишну администрацију БиХ.


Она је појаснила да ће адресним регистром бити омогућено да грађани све своје податке нађу на једном мјесту, да не морају шетати од канцеларије до канцеларије.
Начелник општине Рибник Раденко Бањац захвалио се Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и Краљевини Шведској које су омогућиле успостављање адресних регистара.


"Општина Рибник је неразвијена општина и сугурно сама не би могла да финансира пројекат и погодности које пружа", рекао је Бањац.


Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да ће адресним регистром свака општина добити базу података без којих се не може живјети у савременом добу.
"Свака локална заједница ће добити личну карту, базу података без које ми не можемо данас да живимо. Једноставно је било неопходно да се ово уради", истакао је Краљевић.


У Републици Српској адресни регистар до сада у потпуности успостављен и верификован на подручју општине Источно Ново Сарајево, а успостављање је у току у још 10 локалних заједница.

 

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h