ОДРЖАН САСТАНАК РУКОВОДСТВА РУГИПП-а СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ГРАДА БАЊА ЛУКА

 

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић са својим сарадницима састао се са градоначелником Игором Радојичићем и његовим сарадницима у сриједу, 01.марта 2017. године.

 

 

Како је договорено, Град Бањалука и РУГИПП ускоро би требали потписати посебан споразум о међусобној сарадњи који би, како је договорено, требао убрзати проток информација између двије институције у смислу бржег рјешавања имовинско правних питања на подручју Града Бањалуке, као једног од кључних предуслова за привлачење инвеститора и заштите градске имовине.

 

Током разговора, градоначелник Радојичић нагласио је да од РУГИПП-а очекује да Град Бањалука и његове надлежне службе буду правовремено обавјештаване о управним поступцима који се воде пред овом институцијом, а тичу се поступака који се односе на имовину Града Бањалуке. Он је указао да је Град Бањалука, због различитих тумачења од стране надлежних у Правобранилаштву и, посебно, бањалучке подручне јединице ове институције, није био упознат о низу поступака који су се водили пред РУГИПП-ом, а због којих је могла наступти велика имовинска штета под Град и његове грађане.

 

Како би у будућности биле избјегнуте сличне ситуације, на састанку је договорено да Град буде редовно обавјештаван о свим управним поступцима који се односе на имовину на коју би Град евентуално могао полагати право.
Истовремено, на састанку је разговарано о низу спорних управних поступака који су вођени или се још воде пред РУГИПП у вези имовине на које Град полаже право.

 

С тим у вези, директор РУГИПП-а Комљеновић нагласио је да су ти поступци тренутно у другостепеном поступку пред овом институцијом, истичући да ће се стриктно придржавати закона кад је ријеч о овим, али и свим другим поступцима у рјешавању пред РУГИПП-ом.

 

„Неопходно је тачно и у складу са позитивним правним прописима, а посебно на основу Закона о општем управном поступку и Закона о Правобранилаштву Републике Српске разграничити надлежности РУГИПП-а којa као самостална управа самостално води управни поступак, Правобранилаштва Републике Српске – Сједиште замјеника у Бањалуци као правног заступника Града Бањалука и Града Бањалука као странке у управном поступку“, рекао је Комљеновић.
Он је додао да РУГИПП као самостална управа води управне поступке до коначности управних аката у првом и другом степену, ако се на иста уложе редовни правни лијекови (жалба односно тужба).
„Ако се на, првостепено рјешење уложи жалба, а против другостепеног рјешења тужбом покрене управни спор, значи да је рјешење РУГИПП-а коначно, али није правоснажно до одлуке суда, те је цијели управни поступак подложан оцјени законитости од стране надлежних судова“, рекао је Комљеновић.

 

 

Галерија слика 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h