САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: РУГИПП ДО КРАЈА ГОДИНЕ ДОБИЈА ДИГИТАЛНИ АРХИВ

 

Представници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске /РУГИПП/ и фирме "САГА" из Београда, потписали су данас (15. фебруара 2017.године) у Бањалуци уговор за израду софтверског система за дигитални архив Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у вриједности од 76 хиљада евра.

Уговор су потписали директор Управе Милош Комљеновић, директор продаје фирме "САГА" Раденко Радан. Представник Државне геодетске управе Норвешке Хелге Онсурд овај уговор потписала је раније, одмах по окончању поступка избора најповољнијег извођача. Комплетан поступак избора најповољнијег извођача водила је Државна геодетске управа Норвешке.

Успостављање дигиталног архива предвиђено је до краја ове године и то у оквиру донаторског пројекта "Јавни сервиси за тржиште непокретности и европске интеграције" који Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове реализује у сарадњи са Државном геодетском управом Краљевине Норвешке.

У оквиру пројекта Влада Норвешке је крајем прошле године расписала међународни тендер за набавку софтверског система за дигитални архив, а као најповољнији извођач изабрана фирма са великим искуством у реализацији оваквих система - „САГА“ из Београда.

Средства за израду софтверског система за дигитални архив ће, према фазама реалиације уговора, дирекно изабраној фирми, уплаћивати Државна геодетска управа Краљевине Норвешке.

Сам систем треба да буде имплементиран као модерно веб оријентисано рјешење са централном базом података у сједишту Репубичке управе за геодетске и имовинско- правне послове, а с обзиром да Управа располаже великом количином геодетско-техничке, имовинско-правне и друге документације имплементација једног оваквог система имаће вишеструке ефекте.

Успостављање дигиталног архива прије свега ће бити од велике користи за заштиту архивске грађе и документације, затим ће обезбиједити бржу доступност потребне документације радницима Управе у обављању свакодневних послова, а што ће повећати ефикасност у раду Управе, те ће омогућити бољу доступност архивске документације заинтересованим корисницима података из надлежности Управе путем интернет сервиса за дистрибуцију архивских података.

Пројекат "Јавни сервиси за тржиште непокретности и европске интеграције" се имплементира у складу са споразумом потписаним 2013. године између Краљевине Норвешке и Савјета министара БиХ.

Ријеч је заједничком пројекту Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ и Државне геодетске управе Краљевине Норвешке.

По завршетку пројекта, активности на развоју дигиталног архива у свим својим организационим јединицама Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове наставиће реализовати властитим средствима и средствима из других извора финансирања.

 

 

Галерија слика

 

Датум објаве:15.02.2017. године

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h