Потписан Споразум о сарадњи на подручју размјене података сталних GNSS станица

13.12.2012. године – У четвртак је у Загребу одржан састанак поводом потписивања Споразума о сарадњи на подручју размјене података сталних GNSS (Global Navigation Satellite System) станица између Републичке управе за геодетске и имовинско-правне Републике Српске и Државне геодетске управе Републике Хрватске, те између Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове ФБИХ и Државне геодетске управе Републике Хрватске.


Споразуме су потписали др Тихомир Глигорић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске и др Данко Марковиновић, директор Државне геодетске управе Републике Хрватске за мреже СРПОС и ЦРОПОС, а Жељко Обрадовић, директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове ФБИХ и др Данко Марковиновић, директор Државне геодетске управе Републике Хрватске за мреже ФБИХПОС И ЦРОПОС.


За потписивање Споразума о сарадњи на подручју размјене података сталних GNSS (Global Navigation Satellite System) станица Влада Републике Српске је овластила др Тихомира Глигорића, директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.


Споразумом о сарадњи на подручју размјене података сталних GNSS (Global Navigation Satellite System) станица потписнице су се обавезале да ће међусобно сарађивати на подручју размјене података сталних GNSS станица. Потписнице ће бринути о размјени података пограничних станица укључених у мреже ЦРОПОС односно СРПОС и ФБИХПОС.

 

Услуге размјене података референтних станица које су дефинисане овим Споразумом су за потписнице бесплатне. Свака потписница сама сноси захтјеване трошкове улагања.

 

Овај вид сарадње и размјене података сталних GNSS станица, како на регионалном нивоу, тако и на ниво свих земаља чланица подржава и Eurogeographic који представља организацију геодетских управа на нивоу Европске уније, а чије су чланице Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске, Федерална управа за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БИХ и Државна геодетска управа Републике Хрватске.

 

Планирано је да у наредном периоду Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске потпише овај Споразум са Републичким геодетским заводом Републике Србије као и са Управом за некретннине Црне Горе, у циљу унапређења међусобне сардње Геодетских управа.

 

Комплетан текст Споразума о сарадњи на подручју размјене података сталних GNSS (Global Navigation Satellite System) станица објављен је на http://www.rgurs.org/servisi/srpos.

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h