5. сусрет геодетско-катастарских институција БиХ и Републике Хрватске

У периоду од 04. до 05.11.2010. године у мјесту Подгарић, општина Берек која се налази у Бјеловарско-Билогорској жупанији у Републици Хрватској, у организацији Државне геодетске управе Републике Хрватске одржан је сада већ традиционални 5. сусрет геодетско-катастарских институција БиХ и Републике Хрватске. Овогодишњи сусрет је одржан под мотом „Сарадња институција у подручју службене картографије и инфраструктуре просторних података“.

 

Скуп су отворили жупан Мирослав Чачија и начелник Општине Берек Мато Тонковић, а за представљање ове жупаније се поред поменуте господе побринула и Јелица Донђивић, прочелница Подручног уреда за катастар Бјеловар.

 

Ови сусрети се одржавају једном годишње, наизмјенично у БиХ, односно Републици Хрватској. Основни циљ одржавања ових сусрета је размјена искустава и знања у области службене геодезије између надлежних геодетско-катастарских институција БиХ и Републике Хрватске.

 

Републику Српску на овим сусретима је представљала делегација Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове коју је предводио директор Управе др Тихомир Глигорић. У Делегацији су такође били и Данијела Домазет - помоћник директора у Сектору за опште послове, Ненад Бајић - начелник Одјељења за експропријацију и Дарко Мишковић - стручни савјетник директора за геодетске послове.

 

Поред представника Републичке управе за геодетске и имовиснко-правне послове Републике Српске, у овом као и ранијим сусретима су учествовали представници Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Федерације БиХ коју је предводио директор Жељко Обрадовић, као и представници Управе за геодетске и имовинско-правне послове Херцеговачко-неретванске жупаније коју је предводио директор Иван Леско.

 

Представници Републичке управе за геодетске и имовиснко-правне послове Републике Српске презентовали су неколико значајних међународних пројеката које су заједно реализовали или реализују геодетске управе Републике Српске и Федерације БиХ. Пројекти који су презентовани су:

 

  • Пројекат успоставе мрежа перманентних GNSS станица за простор БиХ (СРПОС и ФБиХПОС),
  • Дигитални ортофото размјере 1:2500 и 1:5000 за простор БиХ
  • Дигитална топографска карта 1:25 000

 

Домаћини сусрета, Државна геодетска управа Републике Хрватске су упознали предстванике геодетских управа Републике Српске и Федерације БиХ о активностима везано за област картографске дјелатности, примјене европских стандарда у области службене геодезије (INSPIRE директива), развоју инфраструктуре просторних података, као и пословима везано за успоставу катастра некретнина у Републици Хрватској.

 

Господин Иван Леско је присутне упознао са активностима из пројекта Регистрације земљишта које се спроводе на подручју Херцеговачко-неретванске жупаније, а односе се на систематско ажурирање катастарских података.

 

На крају успјешно одржаног сусрета директор Државне геодетске управе Републике Хрватске, Проф. Жељко Бачић је директорима геодетских управа Републике Српске и Федерације БиХ предао документе у писаној и електронској варијанти, који представљају модел података за картографију за простор цијеле Хрватске. Ти подаци представљају основ за израду картографских производа, те као модел ће бити од великог значаја за наше просторе. Овим гестом Државна геодетска управа Републике Хрватске је дала значајан допринос развоју картографске дјелатности у Републици Српској и Федерацији БиХ, обзиром да се ради о документима на којима је значајно вријеме радио велики број стручних и научних радника у Републици Хрватској.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h