Презентација Геоинформационог система Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске – ГИС РГУРС

18.11.2010. године у просторијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске у Бања Луци извршена је презентација реализованих активности које се спроводе у оквиру имплементације I Фазе ГИС РГУРС.

 

Презентацију је извршио Проф. Др Миро Говедарица са Факултета техничкиг наука у Новом Саду заједно са својим стручним тимом.

 

Презентацији је присуствовало стручно особље Управе које је овом приликом детаљно упознато са тренутним стањем и планираним активностима у овом Пројекту.

 

У оквиру I Фазе ГИС РГУРС предвиђена је имплементација интегрисаног рјешења за успоставу, вођење и дистрибуцију података катастарских евиденција. Ова активност представља суштинско унапређење у области електронског вођења података о непокретностима у катастарским евиденцијама у односу на тренутно стање. Наиме, тренутно се у катастарским евиденцијама у Републици Српској (као што је то случај у већини земаља) одвојено воде електронске базе података графичког и алфанумеричког дијела катастарског операта што је узроковало са једне стране редудантност података, а са друге стране проузроковало несагласност података у овим базама.

 

Овај проблем је, као што је наведено, присутан у многим земљама, како нашег окружења (Србија, Црна Гора, Хрватска), тако и у многим другим европским земљама. Као и ми, све те земље предузимају исте кораке у циљу интеграције ових података те подизања њиховог квалитета на виши технолошки ниво.

 

На презентацији су приказане функционалности новог апликативног рјешења за управљање катастарским евиденцијама које ће да осигура јединствено администрирање свих (графичких и алфанумеричких) података о непокретностима.

 

Професор Говедарица и његов стручни тим су поред апликативног рјешења за интегрисано управљање подацима катастарских евиденција презентовали и посебна апликативна рјешења која су намјенски развијана са циљем да се обезбиједи квалитетна миграција (конверзија) постојећих података у нови модел података који је дефинисан уважавајући FIG (Federation Nationale des Geometres) препоруке и стандарде као и друге свјетске стандарде у овој области. Ова апликативна рјешења су израђена уважавајући следеће претпоставке:

  • да се изврши миграција максимално могућег броја података
  • да се у поступку миграције детектују све евентуалне грешке у подацима, као и неусаглашености постојећих електронских евиденција
  • да се обезбиједе алати за корекцију уочених недостатака и грешака у подацима

 

Сви присутни су се сложили да је презентација била успјешна те да се имплементација ГИС РГУРС одвија у складу са Планом послова премјера и успостављања катастра непокретности за 2010. годину, као и Стратешком студијом развоја ГИС РГУРС које је усвојила Влада Републике Српске.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h