Делегација Државне геодетске управе Краљевине Шведске и Шведске међународне развојне агенције – ''СИДА'' посјетила Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске

 

Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске на челу са директором др Тихомиром Глигорићем и његовим сарадницима 10. и 11. априла 2012. године посјетила је делегација Државне геодетске управе - ''Lantmäteriet'' из Краљевине Шведске и Шведске међународне развојне агенције – ''СИДА'' .

 

Надлежност Државне геодетске управе - ''Lantmäteriet'' је да управља шведским катастарским системом, да промовише рационалну подјелу земљишта и да буде одговорна за ефикасно пружање основних географских и земљишних информација.

 

Модел земљишне администрације Краљевине Шведске је готово идентичан моделу за који се Република Српска опредјелила доношењем Закона о премјеру и катастру Републике Српске. Износећи своја искуства у примјени модела јединствене евиденције некретнина при извршној власти представници Државне геодетске управе - ''Lantmäteriet'' из Краљевине Шведске и Шведске међународне развојне агенције – ''СИДА'' су истакли да се примјеном овог модела неоспорно даје брза, ефикасна и тачна јавна евиденција. Истовремено то је модел на који је прешла већина европских земаља и који је у потпуности у складу са европским директивама у области земљишне администрације и управљања просторним подацима.

 

Делегацију Државне геодетске управе - ''Lantmäteriet'' Краљевине Шведске и Шведске међународне развојне агенције – ''СИДА'' предводили су госпођа Анђа Зимић, директор сектора за међународну сарадњу и господин Tommy Österberg, стручни савјетник за међународну сарадњу.

 

Током ове посјете разговарало се о могућностима унапређења и усавршавања земљишне администрације у Републици Српској као и о аспектима управљања земљишном администрациојм која за крајњи циљ има подстицај економског и социјалног развоја Републике Српске.

 

С обзиром на чињеницу да је Шведска развојна агенција – ''СИДА'' подржала реализацију Пројекта регистрације земљишта у Републици Српској, те на основу добрих искустава током тог пројекта изразили су спремност на сарадњу и у Пројекту успоставе јединствене евиденције некретнина. На основу истраживања потреба и приоритета у области реформе земљишне администрације у Републици Српској доћи ће до конкретне сарадње у којој ће се укључити и Амбасада Краљевине Шведске у БиХ.

 

Договорени су облици међусобне сарадње кроз размјену искустава геодетских управа Краљевине Шведске и Републике Српске и то нарочито на Пројекту упоставе јединствене евиденције некретнина у Републици Српској, а у дијелу који се финансира средствима Свјетске банке. Истакнуто је да ће Краљевина Шведска преко своје међународне агенције за развој – ''СИДА''-е, подржати ову сарадњу јер овај Пројекат увођења јединствене евиденције некретнина у Републици Српској сматра изузетно значајним пројектом који осигурава њен убрзан развој и пут брзог и ефикасног увођења европских стандарда у области земљишне администрације.

 

FaLang translation system by Faboba

Контакт информације

Република Српска
Републичка управа за геодетске
и имовинско-правне послове

Трг Републике Српске бр. 8
78 000 Бања Лука

Тел: +387 51 338 000
Факс: +387 51 318 006


e-mail:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Радно вријеме: пон-пет 07:30-15:30 h