POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI SA REPUBLIČKIM ZAVODOM ZA ZAŠTITU KULTURNO – ISTORIJSKOG I PRIRODNOG NASLjEĐA

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović i vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević potpisali su danas 15.7.2020. godine u Banjaluci   Sporazum o poslovnoj saradnji s ciljem  ustupanja i preuzimanja podataka iz oblasti zaštićenih područja.

Republička uprava preuzima, a Zavod ustupa podatke o zaštićenim područjima, odnosno set podataka o zaštićenim područjima u digitalnom obliku.

 

Direktor RUGIPP-a  Bosiljka Predragović rekla je da RUGIPP u svojoj nadležnosti ima vođenje i održavanje Geoportala Republike Srpske, kao pristupne tačke koja omogućava svim zainteresovanim licima i institucijama da na jednom mjestu nađu sve podatke o geoprostoru.

 

„U uspostavljanju Geoportala RUGIPP je već sa nekoliko institucija, zavoda i agencija zaključila protokole o saradnji da bismo preuzimali njihove podatke, obradili ih i pripremili u zajedničkom formatu u skladu sa INSPIRE direktivom EU koja se odnosi na objedinjavanje svih geoprostornih podataka EU, a u skladu sa obavezama preuzetim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH EU“, navela je  Predragovićeva.

 

Ona je pojasnila da će zahvaljujući ovom Sporazumu RUGIPP moći preuzimati geoprostorne podatke koje proizvodi Zavod koji se tiču zaštićenih spomenika kulture i nacionalnih parkova koji se trebaju naći na Geoportalu.

 

Vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Jasna Milešević smatra da će zahvaljujući potpisanom Sporazumu svi podaci biti transparentni u jedinstvenom informacionom sistemu što će olakšati upotrebu  zainteresovanim licima.

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h