RUGIPP I AGGF POTPISALI UGOVOR O IZRADI DIGITALNE BAZE PODATAKA KATASTRA KOMUNALNIH UREĐAJA

 

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović i dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci kao predstavnik grupe ponuđača koju čine Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu  potpisali su danas, 3. marta 2020. godine u Banjaluci Ugovor o izradi digitalne baze podataka katastra komunalnih uređaja. Vrijednost ugovora iznosi 780.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

 

 

 „RUGIPP do sada nije imao jednu bazu podataka, odnosno da su na jednom mjestu upotpunjeni svi podaci koji se tiču katastra vodova. Da bismo uopšte pristupili izradi jednog softvera i omogućavanje e-servisa takvih podataka bilo je potrebno da raspišemo javnu nabavku za izradu digitalne baze podataka katastra komunalnih uređaja“, rekla je direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović.

 

Predragovićeva je istakla da je katastr vodova jedan od značajnih geoprostornih podataka koje bi trebalo da ima RUGIPP. Podaci katastra vodova treba da budu u skladu sa Inspajer direktorivom koja je obavezna za infrastrukturu geoprostornih podataka Evrposke Unije i kao takvi da budu dostupni i na geoportalu RUGIPP-a.

 

Prilikom izvođenja građevinskih radova svaki investitor potrebno je da zna gdje su tačno položeni vodovi i nakon izrade digitalne baze podataka katastra komunalnih uređaja te podatke će moći u RUGIPP-u dobiti.

 

Takođe, bitno je napomenuti da se na tim vodovima utvrđuje vlasništvo. „Sa utvrđenim vlasništvom i one kompanije koje su vlasnici vodova mogu da utvrde vrijednost svog kapitala kojim raspolažu. Bez registracije nepokretnosti kroz sve naše projekte ne možemo ni da imamo pravu vrijednost tih nepokretnosti“, rekla je Predragovićeva.  

 

Izrada digitalne baze podataka katastra komunalnih uređaja podrazumijeva analizu početnog stanja i izradu izvještaja o početnom stanju katastra komunalnih uređaja, projektovanje i izradu baze podataka i izradu modela migracije i kontrole postojećih podataka i učitavanje u bazu podataka katastra vodova za 20 opština u Republici Srpskoj i to: Banja Luka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje, Ugljevik, Brod i Foča i obuka korisnika.

 

GALERIJA SLIKA

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h