ЕДУКАЦИЈОМ ДО РАВНОПРАВНИЈЕГ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА У ИМОВИНСКИМ ОДНОСИМА

 

Како би жене увидјеле у којој мјери могу искористити законом дата права те постигле равноправнији однос у власништву над непокретностима у односу на мушкарце, неопходно наставити са активностима на подизању свијести јавности, посебно едукацијом у тој области.

 

 

Закључено је ово на округлом столу о теми „Гендер/родна равноправност у имовинским правима и регистрацији некретнина“ који је одржан 5. децембра 2018. године у Источном Сарајеву у организацији Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, а уз подршку шведског донаторског пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ – ЦИЛАП.

 

Округли сто је реализован  у склопу пројекта успостављања јединствене евиденције o непокретностима, те је један у низу активности у оквиру компоненте о родној равноправности у оквиру пројекта „ЦИЛАП“.

 

Округлом столу присуствовало је око 30 учесника, представника РУГИПП-а, јединица локалне самоуправе, нотара, службе за бесплатну правну помоћ и невладиних организација које се баве унапређењем и заштитом права жена.

 

Током округлог стола, истакнуто је да је у оквиру поступка оснивања новог катастра непокретности омогућено бесплатно књижење непокретности стечених у браку или у оставинском поступку. На округлом столу разговарано је и о улози брачних супружника у имовинско-правним односима. 

 

 

Галерија слика

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h