У РЕГИСТРУ ЦИЈЕНА ЕВИДЕНТИРАНО ПРЕКО СЕДАМ ХИЉАДА КУПОПРОДАЈНИХ УГОВОРА

 

У Регистру цијена непокретности који у Републици Српској води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове од  1. јануара до 30. септембра 2017. године евидентирано је више од 7.000 купопродајних уговора.

 

Тренутно се ради на верификацији и обради унешених података са циљем планског праћења цијена на тржишту и процјене тржишних вриједности непокретности.

 

Примјена и вођење регистра цијена непокретности почела је 1. јануара ове године и то захваљујући  шведском донаторском пројекту за унапређење земљишне администрације у БиХ “ЦИЛАП”.

 

У систем Регистра цијена непокретности у Републици Српској укључено је 49 подручних јединица и седам подручних канцеларија Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове организоване у 4 регионална центра: Бањалука, Бијељина, Требиње и Источно Ново Сарајево.

 

Обуку за унос и обраду података, те одржавање Регистра цијена непокретности до сада  је прошло 80 оператора на подручју цијеле Републике Српске.

 

Регистар цијена непокретности чине веб апликација и централна база података, a у систем се евидентирају купопродајни уговори односно подаци из ових уговора.

 

Како би се добиле релевантне информације о вриједности земљишта и некретнина, потребни су власнички и просторни подаци који обухватају: опште податке уговора (општина, нотар, датум уговора, број уговора, цијена), податке о учесницима у промету ( купац, продавац ), те податке о непокретности ( катастарска општина, број парцеле, површина, терети, гео-локација, подаци о квалитету непокретности у промету).

 

Како би Регистар цијена непокретности обезбјеђивао реалну слику тржишта непокретности у оквиру овог система се обавља и верификација података који се уносе из уговора.

 

Верификација обухвата поређење информација о прометованим непокретностима са стварним стањем на терену и статистичку селекцију података за анализу тржишта непокретности.

 

Директна корист од успостављања и вођења Регистра цијена непокретности огледаће се у успостављању транспарентног и стабилног тржишта некретнина, те порасту бруто домаћег производа јер према подацим Агенције за статистику БиХ за 2014. годину послови са некретнинама чине 5-6 одсто бруто друштвеног производа.

 

Регистар цијена непокретности служи и за израду планова и извјештаја неопходних за праћење тржишта и процјену вриједности некретнина за потребе становништва, банака, инвеститора, процијенитеља

 

Успостављање Регистара цијена непокретности значајно је и за послове експропријације,  креирање политике употребе земљишта, узимања хипотекарних кредита и слично. 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h