Potpisan Sporazum o saradnji na području razmjene podataka stalnih GNSS stanica

13.12.2012. godine – U četvrtak je u Zagrebu održan sastanak povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji na području razmjene podataka stalnih GNSS (Global Navigation Satellite System) stanica između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne Republike Srpske i Državne geodetske uprave Republike Hrvatske, te između Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBIH i Državne geodetske uprave Republike Hrvatske.


Sporazume su potpisali dr Tihomir Gligorić, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i dr Danko Markovinović, direktor Državne geodetske uprave Republike Hrvatske za mreže SRPOS i CROPOS, a Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove FBIH i dr Danko Markovinović, direktor Državne geodetske uprave Republike Hrvatske za mreže FBIHPOS I CROPOS.


Za potpisivanje Sporazuma o saradnji na području razmjene podataka stalnih GNSS (Global Navigation Satellite System) stanica Vlada Republike Srpske je ovlastila dr Tihomira Gligorića, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.


Sporazumom o saradnji na području razmjene podataka stalnih GNSS (Global Navigation Satellite System) stanica potpisnice su se obavezale da će međusobno sarađivati na području razmjene podataka stalnih GNSS stanica. Potpisnice će brinuti o razmjeni podataka pograničnih stanica uključenih u mreže CROPOS odnosno SRPOS i FBIHPOS.

 

Usluge razmjene podataka referentnih stanica koje su definisane ovim Sporazumom su za potpisnice besplatne. Svaka potpisnica sama snosi zahtjevane troškove ulaganja.

 

Ovaj vid saradnje i razmjene podataka stalnih GNSS stanica, kako na regionalnom nivou, tako i na nivo svih zemalja članica podržava i Eurogeographic koji predstavlja organizaciju geodetskih uprava na nivou Evropske unije, a čije su članice Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BIH i Državna geodetska uprava Republike Hrvatske.

 

Planirano je da u narednom periodu Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske potpiše ovaj Sporazum sa Republičkim geodetskim zavodom Republike Srbije kao i sa Upravom za nekretnnine Crne Gore, u cilju unapređenja međusobne sardnje Geodetskih uprava.

 

Kompletan tekst Sporazuma o saradnji na području razmjene podataka stalnih GNSS (Global Navigation Satellite System) stanica objavljen je na http://www.rgurs.org/servisi/srpos

Galerija slika

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h