Dana 29.03.2012. godine u sjedištu Uprave u Banja Luci Održana je obuka u korišćenju GNSS opreme.

 

U okviru projekta "Registracija zemljišta" finansiranog kreditnim sredstvima Svjetske Banke, Republička Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je nabavila 5 GNSS prijemnika, Leica Viva NetRover GS08, namijenjenih prije svega za katastarski premjer. U tu svrhu je obučeno 16 radnika uprave iz pet područnih jedinica: Banja Luka, Bijeljina, Prnjavor, Mrkonjić Grad i Han Pijesak koje su nakon uspješno završene obuke preuzeli prijemnike koje će dalje koristiti u svom svakodnevnom radu. Obuku su izvršili predstavnici firme VekomGeo iz Beograda koja je generalni zastupnik Švajcarske firme Leica Geosystems AG za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku, vodećeg svetskog proizvođača geodetskih instrumenata, geodetske opreme i sistema za prikupljanje, obradu i prezentaciju geoprostornih podataka.

 

Leica Viva NetRover GNSS prijemnik predstavlja najvišu klasu u pogledu mrežnih performansi i mobilnosti na terenu. Kontroler uključuje 3.5G modem za brzu konekciju na mrežu permanentnih stanica (SRPOS). Uz potpunu podršku za RTCM 3.1 transformacionu poruku, automatski se dobijaju rezultati u državnom koordinatnom sistemu (DKS) sa centimetarskom tačnošću.

 

Princip pozicioniranja u Mreži Permanentnih Stanica:

1. Permanentne stanice šalju podatke u Kontrolni centar (24 časa neprekidno)

2. GNSS Spider softver u Kontrolnom centru procesira podatke i generiše RTK diferencijane korekcije

3. Korisnik šalje svoj trenutni položaj Kontrolnom Centru Mreže

4. Na osnovu položaja korisnika Mreža generiše diferencijane korekcije koje Korisnik na terenu prima (preko GPRS/Interneta), i kombinuje ih sa satelitskim signalima koje prima preko svog GNSS/GPS prijemnika. Na ovaj način dobija se centimetarska tačnost položaja u realnom vremenu. Prednost ovakvog načina rada je u tome što korisnik može da iskoristi satelitske podatke sa više stanica i ostvari visoku i homogenu tačnost na kompletnom području pokrivenom GNSS mrežom SRPOS.

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h