ПРЕДСТАВНИЦИ РУГИПП-а НА ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ

 

Помоћник директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП) за економско-финансијске послове Драган Станковић, савјетник директора РУГИПП-а за економско-финансијске послове Ђорђе Богојевић и координатор ЦИЛАП пројекта за Републику Српску Стојан Јунгић присуствовали су 23. и 24. априла 2019. године на Јахорини четвртом економском форуму под називом „Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја“.

 

 

Форум је одржан са циљем да укаже на значај дигиталне економије и развоја информационо-комуникационих технологија, а што, првенствено кроз дигитализацију и развој електронских сервиса, јесте један од приоритета у раду РУГИПП-а.

 

„Настојимо да омогућимо електронски приступ подацима из јавних евиденција које су у надлежности наше Управе, до сада смо развили и неколико електронских сервиса, а наш циљ је да омогућимо и електорнско подношење захтјева и електронско издавање докумената“, нагласио је Станковић.

 

Према његовим ријечима учешће представника РУГИПП-а на Јахорина економском форуму као једном од највећих регионалних, пословних скупова je од изузетног значаја.

 

Четвртом економском форуму одржаном на Јахорини присуствовали су највиши званичници Републике Српске и Србије, министри у Влади Српске, те представници институција, пословне и академске заједнице и бројних реномираних домаћих и страних компанија.

 

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је основна порука економског форума на Јахорини да се све што је рађено у области електронске управе и рада у пословној заједници сада мора подићи на виши ниво и повезати у кохерентан систем, како би био обезбијеђен сигуран развој у будућности.

 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на Јахорини да је Влада издвојила додатних 6,5 милиона КМ за информационе технологије и "е-управу".

 

Према ријечима премијера Србије Ане Брнабић дигитализација и комуникационе технологије су најважнија економска тема којом би требало да се баве и Република Српска и Србија, јер четврта индустријска револуција, односно иновација и дигитализација омогућавају више новца за грађане и привреду, али и квалитетнији живот грађана.

 

"Увођење електронске управе у земљи најбољи је одговор за ефикасну, транспарентну државну управу, за ефикасније услуге грађанима и најбоља алатка у борби против корупције", истакла је Брнабићева.  

 

Током првог дана форума под називом „Економија новог доба - иновације, дигитализација и комуникационе технологије као база економског развоја“ одржано је неколико панел дискусија посвећених енергетском сектору, развоју иновационих компанија, дигитализацији, те образовном сектору у 21. вијеку.

 

Око 500 учесника дводневног скупа на Јахорини на неколико панела током другог дана скупа могло је да разговара о дуалном образовању, медијима у ери дигитализације, „е управи“ као окосници развоја модерног друштва, а организован је и сусрет  привредника са предсједником Владе Српске.

 

 

ГАЛЕРИЈА СИКА

FaLang translation system by Faboba

Kontakt informacije

Republika Srpska
Republička uprava za geodetske
i imovinsko-pravne poslove

Trg Republike Srpske br. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Faks: +387 51 318 006


e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Radno vrijeme: pon-pet 07:30-15:30 h