Дана 29.03.2012. године у сједишту Управе у Бања Луци Одржана је обука у коришћењу ГНСС опреме.

 

 

У оквиру пројекта "Регистрација земљишта" финансираног кредитним средствима Свјетске Банке, Републичка Управа за геодетске и имовинско-правне послове је набавила 5 GNSS пријемника, Leica Viva NetRover GS08, намијењених прије свега за катастарски премјер. У ту сврху је обучено 16 радника управе из пет подручних јединица: Бања Лука, Бијељина, Прњавор, Мркоњић Град и Хан Пијесак које су након успјешно завршене обуке преузели пријемнике које ће даље користити у свом свакодневном раду. Обуку су извршили представници фирме ВекомГео из Београда која је генерални заступник Швајцарске фирме Leica Geosystems AG за Србију, Црну Гору и Републику Српску, водећег светског произвођача геодетских инструмената, геодетске опреме и система за прикупљање, обраду и презентацију геопросторних података.

 

Leica Viva NetRover ГНСС пријемник представља највишу класу у погледу мрежних перформанси и мобилности на терену. Контролер укључује 3.5Г модем за брзу конекцију на мрежу перманентних станица (СРПОС).  Уз потпуну подршку за RTCM 3.1 трансформациону поруку, аутоматски се добијају резултати у државном координатном систему (ДКС) са центиметарском тачношћу.

 

Принцип позиционирања у Мрежи Перманентних Станица:

1. Перманентне станице шаљу податке у Контролни центар (24 часа непрекидно)

2. GNSS Spider софтвер у Контролном центру процесира податке и генерише RTK диференцијане корекције

3. Корисник шаље свој тренутни положај Контролном Центру Мреже

4. На основу положаја корисника Мрежа генерише диференцијане корекције које Корисник на терену прима (преко ГПРС/Интернета), и комбинује их са сателитским сигналима које прима преко свог ГНСС/ГПС пријемника. На овај начин добија се центиметарска тачност положаја у реалном времену. Предност оваквог начина рада је у томе што корисник може да искористи сателитске податке са више станица и оствари високу и хомогену тачност на комплетном подручју покривеном GNSS мрежом СРПОС.

FaLang translation system by Faboba

Contact information

Republic of Srpska
Republic administration for geodetic
and property affairs

Trg Republike Srpske No. 8
78 000 Banja Luka

Tel: +387 51 338 000
Fax: +387 51 318 006

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Business hours: mon-fri 07:30-15:30 h